Niesziekte bij de geënte kat

 

Het is zeer verstandig om de kat in te enten tegen niesziekte.De meest gegeven vaccinatie is een cocktail die beschermt tegen virus-infecties.In Nederland wordt de ‘klassieke’ niesziekte voornamelijk veroorzaakt door het Calici- en Herpesvirus.Een vaccinatie hiertegen beschermt goed. Af en toe worden katten, die geënt zijn toch op een spreekuur aangeboden met de symptomen van niesziekte. De dieren hebben een snotneus, zijn sloom met koorts en hebben waterige ogen. Er is duidelijk het beeld van een voorste luchtweginfectie aanwezig en in bepaalde gevallen kan er zelfs een longontsteking ontstaan,die in enkele gevallen dodelijk kan zijn (met name bij jonge kittens). Opvallend kan in sommige gevallen een harde hoest zijn.


In bovenstaand geval kan er sprake zijn van een Bordetella infectie. Dit is een bacteriële infectie,die zelfstandig ziektesymptomen kan veroorzaken. Bij katten, die niet tegen virussen zijn ingeënt en een combinatie-infectie van virussen en bacteriën krijgen zullen de symptomen zeer ernstig zijn.

 

De Bordetella bacterie veroorzaakt bij de hond de kennelhoest-infectie, die we zeer regelmatig in de praktijk tegenkomen. De bacterie wordt overgebracht van kat (of hond) op kat via rechtstreeks contact en door het inademen via de neus. Vooral bij grote infectiedruk (veel katten bij elkaar) en in tijden van stress, zoals de periode rond de geboorte van kittens of tijdens een verblijf in een pension kunnen de katten besmet raken.
De behandeling van een Bordetella-infectie bij de kat en hond is betrekkelijk eenvoudig. Een therapie met antibiotica zal er voor zorgen,dat de infectie snel verdwenen is.

 

Tegenwoordig bestaat er voor de kat een goede vaccinatie tegen Bordetella(voor de hond al heel lang gebruikt). De katten worden geënt door een zeer kleine dosis (0.2ml) suspensie in de neus te druppelen. De bescherming is het beste op de plaats waar de infectie plaatsvindt, namelijk het slijmvlies van de neus zelf. De dieren worden besmet met een verzwakte stam en na 72 uur is er al bescherming aanwezig. Een bijwerking kan zijn dat de kat ervan gaat niezen.Vanaf een leeftijd van 4 weken mogen kittens geënt worden. De immuniteit houdt een jaar aan. Het beste is dat er minimaal 2 weken tussen de enting kattenziekte/niesziekte en de vaccinatie Bordetella zit. De kat krijgt dan de meest uitgebreide bescherming tegen niesziekte,die op dit moment mogelijk is.


De vraag is nu of iedere kat tegen Bordetella gevaccineerd moet worden. De huidige mening is, dat het verstandig is in ieder geval de risico-groepen te beschermen.

 

De volgende dieren zouden geënt moeten worden:

  • bij een bezoek aan kattenpensions (honden moeten vaak verplicht een kennelhoest vaccinatie hebben gehad)
  • in asiels en catteries
  • wanneer kattenshows worden bezocht
  • wanneer er ook een hond naast een kat in het huishouden is.

   

  Bron: www.veterinaircentrum.nl

   

  Wij als Poezenhotel Pieneke hebben ervoor gekozen om zowel onze gasten als ook onze eigen huisdieren zo optimaal mogelijk te willen beschermen en daarom is de Bordetella-enting vanaf 1 Oktober 2011 verplicht. Er zijn echter dierenartsen die dit niet nodig vinden. Dit kan echter zo zijn en deze enting is dan ook niet wettelijk verplicht zoals de katten- en niesziekte.
  Vanaf 1 Oktober 2011 is het dus niet meer mogelijk om uw poes of kat zonder de Bordetella-enting bij ons laten logeren.